вівторок, 20 січня 2015 р.

22 січня - День Соборності України 
   Століттями розірваний український народ визволився з неволі - Наддніпрянщина вийшла з Російської, а Західна Україна - з Австро-Угорської імперій - і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. 22 січня у приміщенні Київського міського Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Універсал підписали: В. Винниченко, С. Петлюра, О. Андрієвський, А. Макаренко, Ф. Швець. Січневий морозний день 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як свято Соборності України.
   Визначну роль у формуванні почуття національної гідності, безперечно, відіграв Пророк нашої нації Тарас Григорович Шевченко. Ідеї єдності українських земель пролунали у його поемах і віршах, також ці ідеї були написані на сторінках "Русалки Дністрової" та "Руської Трійці" - членами гуртка якого були Маркіян Шашкевич, Яков Головацький та Іван Вагилевич.
   Ми маємо розуміти, що лише в єдності дій та соборності душ можемо побудувати економічну й духовно багату, вільну Україну, якою пишатимуться наші нащадки.

Немає коментарів:

Дописати коментар