пʼятницю, 6 листопада 2015 р.

6.11. - 160 років від дня народження Дмитра Івановича Яворницького (1855-1940),
українського історика, археолога, письменника, поета.
  Народився 6 листопада 1855 року в селі Сонцівці Харківського повіту (нині село Борисівка Дергачівського району Харківської області) в родині сільського псаломщика і селянки.
  Дмитро Іванович Яворницький був людиною надзвичайно різнобічних інтересів, ініціативним і невтомним трудівником на ниві національної культури.  Копіткий збирач народних переказів і спогадів, він сам став героєм багатьох з них. Його знало і  поважало чимало людей. Дружбою з ним пишались.
  З його іменем насамперед пов’язана подвижницька праця із збирання, дослідження й популяризації історії запорозького козацтва. 
  Протягом життя Д.І. Яворницький написав близько 150 праць. Найголовнішими з них є  "Історія запорізьких козаків" (1892-1897), "Вольності запорізьких козаків" (1898), "Іван Дмитрович Сірко - славний кошовиой отаман війська запорізьких низових козаків" (1894) та інші
Історія Дніпропетровська тісно пов'язана з його постаттю.
  У 1905 році наукове товариство Катеринослава запросили Д.І. Яворницького на посаду директора крайового історичного музею.
  Для музею, який став для вченого ніби рідною домівкою, Яворницький зробив дуже багато. Значну кількість експонатів директор придбав на власні кошти. Серед них - козацький і селянський одяг, зброя, давні рукописи, монети, цінні художні полотна тощо. На той час запорізька тематика в музеї була представлена найбагатшою в країні й за її межами. Всього Яворницькому пощастило зібрати понад 75 тисяч експонатів.
  Саме завдяки сумлiннiй працi  Дмитра Iвановича, Дніпропетровський національний історичний музей  є одним з найбільших, найстаріших та найвідоміших в Україні. Сюди часто приїжджають навіть гості з за кордону, щоб побачити справді унікальні речі
Музей дуже цікавий, багатий, сучасний і неординарний. I справді, де ще ви зможете потрапити на нічну театралізовану екскурсію музеєм???

  Музей постійно працює над тим, щоб бути цікавим для сучасного відвідувача. Зокрема віднедавна і вже регулярно тут проводяться нічні екскурсії. Це не просто презентація експонатів, це ціле театралізоване дійство.
  Тож похід у музей може перетворитись у справжню захоплюючу подію, яку ви довго згадуватимете. Завітай на нову програму під назвою Нічна екскурсія «Людина і степ».

Немає коментарів:

Дописати коментар