6 січня - Святвечір
Святий вечір - основна частина святкування Різдва Христова. До святої вечері за традицією сідають тоді, коли на небі з'явилася перша зіронька. Підготовка починається із розпалення з 12 полін вогню в печі. Всяка інша робота неприпустима, крім готування їжі. В цей день потрібно роздати всі борги та позичене. Всі члени родини повинні бути вдома, бо казали "Хто одіб'ється від сім'ї, той цілий рік блукатиме". Головним атрибутом Святого вечора є сніп пшениці - "дідух", його ставлять на покуті під образами. Господар перед вечерою святково вносить дідуха до хати, та бажає родині веселих свят. Стіл застеляють скатертиною і кладуть по кутках по головці часнику, щоб захищала від нечистої сили. Із Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті, її називали багатою, оскільки, крім неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов'язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар. А далі розпочиналася вечірня трапеза та гуляння!
Немає коментарів:
Дописати коментар