вівторок, 7 липня 2015 р.

7 липня - Івана Купала
В Україні розпочалось свято Івана Купала.
Всім, напевно, відома  красива народна легенда про квітку папороті, яка квітне раз на рік в ніч на Івана Купала (24 червня). Найбільш містичним дійством був пошук квітки папороті...
Існувало повір'я, що кожен, хто зірве цю квітку, придбає магічну силу і зможе передбачати майбутнє, і буде неодмінно щасливим.
Якщо хочеш дізнатися чи можливо знайти квітку папороті, тоді читай далі...
Дістати її не так просто. Якщо хочете спробувати, то дочекавшись свята Івана Купала, рушайте опівночі, в дрімучий темний ліс, захопивши з собою (ну так, про всяк випадок) освячену скатертину, ніж і свічку. Окресліть ножем коло навколо папороті, встаньте в це коло, запаліть свічку і розстеліть скатертину. Все. Тепер залишається тільки чекати, коли папороть в колі почне цвісти.
Найцікавіше, те, що всі ваші старання, швидше за все, пройдуть дарма, так як згідно з легендою квітка папороті розпускається всього лише на мить, у цю саму мить її й треба зірвати. 
Цікава історія, чи не так?
Вона для романтиків! 
Наші предки так вірили в чудодійну силу цієї рослини, бо їм  просто хотілося побороти певні побутові негаразди і подолати життєві труднощі, і все це за єдиної умови - знайти квітку папороті.
А прагматики знали, що взагалі-то кажучи, папороть з'явилася на землі близько 400 мільйонів років тому! Раніше вони були справжніми гігантами, а зарості папороті були всюди, вони складали цілі ліси. Зараз таких видів папороті практично не залишилося. У наш час папороть зустрічається найчастіше в звичайному лісі. На землі близько 20000 видів папороті, яка розмножується спорами. Жоден вид папороті ... не цвіте!
Як бачите, факти говорять самі за себе.
Підтвердження того, що хтось колись зірвав квітку папороті, немає, не було і навряд чи буде, тому, що це більше схоже на красиву дитячу казку, ніж на правду, але чомусь так хочеться в неї вірити ...
Для створення романтичного настрою, ця література для тебе:
Прагматиків, у нашій бібліотеці, також є чим зацікавити!
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар